Poleenin teatteri

Kesäkirja

Kirjoittanut Tove Jansson
Alkuteoksen suomennos Kristiina Kivivuori
Dramatisointi Pipsa Lonka
Ohjaus Jari Tuononen

Kesäkirja on valoisa tarina surusta, kuolemasta ja elämisen onnesta. Se on täynnä lämpöä, lempeää huumoria ja viisautta. Tarinassa kuvataan kauniisti isoäidin ja lapsenlapsen ystävyyttä. Heitä yhdistää suru. Heidän ympärillään on unelmakesä saaristossa. Unelma, jota on vaikea vangita.

Meren läsnäolo, luonnon jatkuva muutos ovat Janssonin dialogeissa vahvasti esillä. Tuulet, myrskyt, linnut ja kasvit koetaan voimakkaasti elämänkerrallisena ja intiiminä.

Annikki Saha isoäitinä välittää elämänkaaren kokemukset ja viisaudet taitavasti ja uskottavasti. Hän löytää tekstistä olennaiset tunteet, vaikka kuoleman läheisyys kuiskuttelee. Sahan ilmaisu on selkeää. Hän muuntautuu hyvin poikansa tyttären maailmaan ja nauttii hänen elämänhalustaan, vaikka joskus kovin sanoin.

Kaisa Kauranen Sophiana antaa täydellisen vastuksen isoäitinsä suoruudelle. Ehdottomuus ja nuoruus ovat samaistuttavia ja hauskuuden esiin tuomia. Nuori esiintyjä onnistuu myös tunnetason vaihteluissa, eikä pelkää heittäytymistä. Kaksikko pelaa hyvin yhteen. Ajatusten ja toiminnan tasolla on lujaa luottamusta sukupolven eroista huolimatta. Suhde luontoon, ympäristöön ja ihmisen elämänkaareen luontuvat sitoutuneena ystävyyteen ja rakkauteen.

Jari Tuononen ohjaa Kesäkirjan luontevasti ja varmuudella.

Elämänhalu, ystävyys, luonto ja kuoleman läheisyys kietoutuvat toisiinsa Poleenin teatterin uutuudessa -Timo Heimonen, Länsi-Savo, 21.9.2023

Vaikka katsoja voisi olettaa näkevänsä surumielisen ja ahdistavankin näytelmän, ei Kesäkirja tällaista tarjoile. Melkein päinvastoin. Synkistä pohja-aallokoista huolimatta ohjaaja Tuononen on onnistunut luomaan Poleenin lavalle kepeän ja elämää täynnä olevan teoksen, joka ei tunnu vähääkään raskaalta. Nopeat ja lyhyet kohtaukset toimivat hyvin.

Annikki Saha on pitkänlinjan teatterilainen. Saha tekee roolinsa varmuudella ja upeilla vivahteilla, joilla eloisa vanhus muuttuu välillä pienin ja hennoin elein sekä ilmein hauraaksi elämän loppusuoralla olevaksi olennoksi. Nuori Kaisa Kauranen loistaa roolissaan. Hän kykenee kanavoimaan nuoruuden vimmaa ja vaisua, tarkkaan verhottua pelkoa hienosti. Kaurasen palo näyttämöllä on lähes käsin kosketeltavaa. Sahan ja Kaurasen muodostama hellä, tiivis ja toisiaan ruokkiva parivaljakko toimii.

Kesäkirja on kaunis ja kepeäkin -Tara McLees, Pieksämäen Lehti, 12.9.2023

Esitykset
La 9.9. klo 18 Ensi-ilta
Su 17.9. klo 13
Pe 22.9. klo 18
Su 24.9. klo 13
Su 8.10. klo 13
La 14.10. klo 13
To 19.10. klo 18
Su 29.10. klo 13
Ke 1.11. klo 18
Su 5.11. klo 13

Kesto 2 h, väliaika

Liput 20/15 €
Poleenin lipunmyynti, lipunmyynti@poleeni.fi tai puh. 0400 855 614

Osta liput

 

Poleenin teatteri: Kesäkirja. Isoäiti – Annikki Saha ja Sophia – Kaisa Kauranen, Kuva Timo Naukkarinen

KESÄKIRJA

Kirjoittanut Tove Jansson
Alkuteoksen suomennos Kristiina Kivivuori
Dramatisointi Pipsa Lonka

Henkilöt
SOPHIA – lapsi, KAISA KAURANEN
ISOÄITI – Sophian isän äiti,  ANNIKKI SAHA

Tapahtuu Bredskärissä, Porvoon Pellingin ulkosaaristossa.

Työryhmä
Ohjaus Jari Tuononen
Fyysinen ilmaisu Marjo Vartela
Lavastus Susanna Pohjolainen
Lavastusrakennus Ari Karjalainen
Puvustus Susanna Pohjolainen
Tarpeisto Susanna Pohjolainen ja Miia Immonen
Valosuunnittelu Ville Huupponen
Äänisuunnittelu Jarkko Liukkonen
Markkinointimateriaali Teemu Nykänen
Some-markkinointi Hannu Lappi
Valokuvaus Timo Naukkarinen
Kuiskaaja Anneli Ramstedt
Äiti Tanja Kauranen
Tuottaja Jari Tuononen

Musiikki
Emilia Lajusen levyltä Turkoosi polkupyörä kappaleet Mollipolska, Ammemäen Kreeta, Kiikka-Iisakki, Vanha varpunen, Satiainen, Luojan luomaa, Iivanat ja levyn nimikappale Turkoosi polkupyörä joko osittain tai kokonaan.

Esitysoikeudet Agency North ja Moomin Character

Poleenin teatteri: Kesäkirja. Isoäiti – Annikki Saha. Kuva Timo Naukkarinen