6.8.2024

Pirita Lautala: Ellen muistaisi

Kulttuurikeskus Poleeni, Pieksämäki, 16.8. – 28.9.2024
Näyttely avoinna ma – to 8 – 18, pe 8 – 17, la 9 – 14, su suljettu

Pirita Lautalan 20-vuotistaiteilijajuhlanäyttely kokoaa yhteen hänen teoksiaan kahdenkymmenen vuoden ajalta. Osin retrospektiivisessä näyttelyssä on mukana muun muassa maalauksia ensimmäisestä yksityisnäyttelystä vuodelta 2004. Pääpaino on kuitenkin uusissa teoksissa, joista suuri osa on ensimmäistä kertaa esillä. Mukana on maalauksia kankaalle, akvarelleja paperille, keramiikkaveistoksia, nahkaintarsioita, virkattuja veistoksia jne. Monipuolisen näyttelyn sisällä kulkee sekä vahva teemallinen yhteys että visuaalisesti tunnistettava säie.

Lautala käsittelee teoksissaan muistamisen ja jatkuvuuden teemoja. Hän hyödyntää vahvoja symboleja, mutta tekee sen tyylikkään lakonisesti, ikään kuin todeten niiden kantaman sisällön, ei julistaen sitä. Esteettisesti hän luottaa pelkistämiseen ja viivaan. Kädenjäljessä on samaa muodon pehmeää selkeyttä riippumatta siitä rakentaako hän savesta veistosta tai maalaako siveltimellä akvarellia. Selkeyden rikkoo teoksesta toiseen kulkeva pitsille sukua oleva viiva, joka luo kontrastisen suhteen paljaaseen pintaan.

Näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä taiteilija itse sekä galleristi, kuraattori Veikko Halmetoja. Näyttelyä ja taiteilijaa on tukenut Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto.

Tiistaina 27.8. klo 17 – 18 järjestetään Poleenissa taiteilijatapaaminen, jossa kuraattori ja taiteilija esittelevät näyttelyn.

Pirita Lautala (s. 1974) on valmistunut artenomiksi Kankaanpään Opistosta vuonna 2002 ja kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista vuonna 2011. Kuvataiteilijan YAMK-tutkinnon hän on suorittanut LAB-ammattikorkeakoulussa vuonna 2021. Kuvataiteilijana Lautala on toiminut vuodesta 2004 lähtien. Lautala työskentelee omalla työhuoneella Mikkelissä, tekee aktiivisesti   yhteistyötä muiden visuaalisen alan ammattilaisten kanssa mm. eri näyttelytyöryhmissä ja toimii taiteellisen työn ohessa kuvataiteen opetus-, ohjaus- ja asiantuntijatehtävissä.

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/lautala-pirita-elisabet
FB: Kuvataiteilija Pirita Lautala